Thompson Rivers University | Brown House of Learning

Expansion Project


project at a glance

  • 49
    FEET TALL GREEN WALL
  • 40,000
    FEET OF CONDUIT IN THE SLABS
  • 40,000
    SQUARE FEET OF SPACE ADDED

Services


Solutions

  • Electrical
    From preconstruction to construction to post project support and service, Houle provides all your electrical construction and renovation needs.
  • Lighting
    Houle offers in-house lighting design, consultation, installation, and maintenance services. We focus on energy saving solutions so you can lower your electricity bill while reducing your carbon footprint.
  • Projection Screen
  • Wi-Fi System
    Houle’s network design experts can help you with initial design, layout, and testing, through to the supply, installation, and final commissioning survey of your facility network.

Scope of Work

Completed: 2012

Owner: Thompson Rivers University

Located in Kamloops, BC, Thompson Rivers University Old Main Building had been the heart of campus life. In 2011, the school initiated an expansion building project to add over 40,000 square feet of learning space. The four storey space would house a library, teaching areas, office space, and study centre.

Complete with a living green wall that stands 49’ tall and 15’ wide, the building was designed to incorporate open concrete style construction which meant all electrical conduits needed to be hidden inside the slabs and very little conduit on the surface on the concrete. In total, approximately 40,000 feet of conduit was installed in the slabs and less than 1,000 feet of conduit was installed on surface throughout the building.

Houle completed many features for the Grand Hall, a large multi-use area used for conferences and large gatherings. Houle designed the audio video system which included four projection screens and surround sound system. Houle also designed and installed a dimmable lighting system, LED perimeter lighting, LED rope desk lighting, and complete Wi-Fi system.

Challenges
With very few finished electrical drawings at the beginning of the project, Houle was asked to design the first two floors of the building plus the risers to the third and fourth floor. This 16 month project generated over 500 request for information and 380 site instructions.