Joseph & Rosalie Segal Family Health Centre

New Build


project at a glance

  • 8
    STOREY BUILDING
  • 100
    PRIVATE PATIENT ROOMS

Services


Solutions

  • Access Control
    From traditional pin-pad or proximity card swipe systems to cutting-edge biometric security devices, Houle can help manage ingress and egress from your facility.
  • Distributed Antenna System
    Houle can help you boost cellular network coverage in areas with weak to no signals, through our Distributed Antenna System (DAS) solution.
  • Electrical Distribution Systems
    Houle can help you meet your demands for energy to your site / premises through electrical distribution networks.
  • Fire Alarms
    Houle offers complete fire alarm solutions including fire alarm system installation and ULC certified fire alarm monitoring.
  • Lighting
    Houle offers in-house lighting design, consultation, installation, and maintenance services. We focus on energy saving solutions so you can lower your electricity bill while reducing your carbon footprint.
  • Lighting Controls
    Houle can help you regulate the level and quality of light in a given space through features such as daylight harvesting, occupancy and vacancy detection, shade control, scheduling, scene control energy monitoring, and remote access.
  • Real-Time Locating System
    At Houle, we offer solutions that enable you to place active or passive tags on equipment and people to track their locations inside or outside buildings.
  • Time & Attendance
    Houle offers various automated time and labour management solutions to help you eliminate paperwork and streamline payroll processing, from tracking employees’ clock-in and out times and breaks to managing vacation and sick days.
  • Video Surveillance
    With Houle's video surveillance system, you can monitor activity in your facility using closed-circuit television (CCTV) cameras.

Scope of Work

Completed: 2017

Owner: Vancouver Coastal Health

The Joseph & Rosalie Segal Family Health Centre (JRSFHC) is a new, eight-storey mental health and addictions facility located on the Vancouver General Hospital site. It is one of the largest purpose-built facility of its kind in the province, caring for people with mental health and substance use issues.  Bringing a variety of services under one roof, including inpatient and outpatient care, outreach programs, and addiction services, the facility will replace outdated facilities and provide a safer, healthier environment for patients and health care professionals.

Key features of the hospital includes 100 private patient rooms, each with its own ensuite washroom; dedicated family and visitor space; access to outdoor space with secure rooftop gardens for patient gardening; a new public park; exercise facilities; and quiet places on each floor for reading and meditating.

Houle assisted with the electrical design-build for the project.  Systems installed by the team at Houle included electrical distribution and emergency power systems, fire alarm, lighting and lighting control, clock system, communication and data, distributed antenna system, audio visual, access control, video surveillance, and real-time locating system.

Challenges
The challenges faced by the project team included:

  • Scope and schedule:  Throughout the project, there were scope and design changes. Despite an increase in Houle’s scope of work, there were no extensions in the construction period.  Houle utilized prefabrication to help to meet the project milestones. Ongoing coordination and communication with the designers and trades were fundamental to the successful completion of the project.
  • Logistics: Tight narrow roads made large deliveries challenging. To help alleviate logistical difficulties, deliveries were carefully scheduled and coordinated with the general contractor. Delivery information and truck sizes were requested ahead of time to create specific delivery plans.
  • Operational site: The team at Houle had to work inside the operational Vancouver General Hospital (VGH) campus and tie in the new services to existing VGH services.
  • High ceilings: The facility, which had to have high ceilings, meant that there was reduced ceiling space available for services.  Constant coordination with the general contractor and other trades were required to contain all the services in the limited space and to avoid any wasted space.  Houle proposed a new LED light fixture that would reduce the space requirements significantly and allow for better utilization of the available space.
  • Acoustical separation: Reducing noise transfer and maintaining speech privacy between rooms were a mandatory specification.  The team at Houle had to take special care when roughing-in electrical devices in order to achieve acoustical separation between rooms.