North Vancouver Public Library

New Construction

Services


Solutions

  • Door Access Control
    Determine who is allowed to enter or exit, where they are allowed to enter or exit, and when they are allowed to enter or exit, with Houle's electronic door access control solution.
  • Communication Rooms
  • Electrical
    From preconstruction to construction to post project support and service, Houle provides all your electrical construction and renovation needs.
  • Electrical Rooms
  • Fire Alarms
    From the installation of your fire alarm system to providing ULC certified fire alarm monitoring, Houle provide complete solutions for your facility's needs.
  • Lighting
    Houle offers in-house design, consultation, installation, and maintenance services for lighting. Our focus on energy saving solutions means that you can lower your electricity bills while reducing your carbon footprint.
  • Video Surveillance
    With Houle's video surveillance system, you can monitor activity in your facility using closed-circuit television (CCTV) cameras.

Scope of Work

Completed: 2008

Owner: Vancouver Public Library

Awards:

  • LEED Gold

Spanning 36,000 square feet over three floors, the City of North Vancouver’s Public Library is a proud landmark for the city. The facility boasts double the capacity of the previous library, with three levels of collections/ administration and two levels of underground parking. Amenities in this state-of-the-art building include a large network of public computers, wireless internet access, a study hall, community meeting rooms, a children’s reading garden, cafe’s, public art, and ample parking.

Houle was responsible for the complete wiring needs of this building, including electrical distribution; comprehensive data network system to serve one main communications room, three communications closets, and a large network of public computers; full security systems including interior/exterior IP cameras and door/card access; fire alarm system; and lighting.

Challenges
Several late additions to the project provided challenges to Houle since many additions required wiring through cast-in-place structures. Houle had to prewire through extensive exposed concrete designs. Due to the small size of the electrical room, Houle needed to come up with innovative solutions to “hang” the electrical equipment. The “layered” ceiling design also posed a challenge during lighting installation.

Successes
Houle provided approximately 10% savings on lighting through value engineering.